С няколко думи президентът на Украйна Володимир Зеленски даде най-силния си сигнал

...
С няколко думи президентът на Украйна Володимир Зеленски даде най-силния си сигнал
Коментари Харесай

CNN: Украйна придоби мощни оръжия преди контранастъплението, целта й е да си върне цялата територия

С няколко думи президентът на Украйна Володимир Зеленски даде най-силния си сигнал до момента, че неговите сили са почнали своята дълго чакана акция за връщане на части от територия, завладяни от съветските сили, пише CNN.

" Фокус “ показва превод на материала без редакторска интервенция и съкращения, и с уточнението, че той отразява само гледната точка на създателя му.

Президентът съобщи че " в Украйна се организират съответни контраофанзивни отбранителни дейности “, но остана мълчалив за детайлностите.

Отдавна се спекулира за украинска контраатака, не на последно място, защото се приказва за това от украински публични лица. Но концепцията за контранастъпление може да е подвеждаща, създавайки усещането, че е имало обособен интервал преди и след акцията.

В реалност Украйна смекчава съветските сили от месеци и към този момент е ангажирана с старания да си върне територията. Нещо повече, както акцентират украинците, дейностите на техните въоръжени сили са в отговор на нахлуването.

Ето за какво украинските публични лица обичат да акцентират, както направи Зеленски, с деликатната си класификация на думите - че всичките им дейности би трябвало да се преглеждат като отбранителни.

Въпреки всичко това спорът навлиза в нов стадий, който може да реши крайния му излаз. Ето някои от настоящите фактори.

Поглед на юг

За разлика от променливите начални месеци на спора, когато Русия се опита да превземе украинската столица Киев и други огромни градове, фронтовата линия в Украйна в този момент е открита на юг и изток.

Това също по този начин значи, както признават украинските публични лица, че новата акция няма да има детайла на изненада, като да вземем за пример през предишния септември в региона на Харков.

След завладяването на Харков и Херсон, южната Запорожка област евентуално ще бъде главен фокус за украинската войска. През този месец интензивността там е засилена.

Печалбите за украинските сили в Запорожие може да нанесат огромен удар на по-широката акция на Русия. Смята се, че главната цел на Украйна е да пробие сухопътния кулоар на Русия от окупирания Донбас до Крим, който е нелегално анексиран през 2014 година

По отношение на задачите си Киев поредно декларира, че желае да си върне цялата територия, следена от Русия.

В послание по-рано тази година украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че това включва Крим.

" Това не е желание, това е наша земя. Крим е нашето море и нашите планини “, съобщи Зеленски.

Дали тази цел е постижима остава голям открит въпрос.

Русия се окопа, само че е уязвима

Контраофанзивата на Украйна от дълго време се очакваше от Русия, давайки на армията на Путин няколко месеца да приготви почвата и да построи комплицирана система от отбрана.

Сателитните изображения демонстрират мащаба на съветското барикада. Те включват пластове от противотанкови изкопи, трудности, минни полета и окопи.

Такива защитни уреди се простират на стотици километри през криволичещия фронт. Пробивът през тях ще се окаже сложен.

Украински публични лица постоянно са предавали разкази от хора в окупирани региони като Мариупол и Бердянск за дълги съветски конвои, преминаващи през тях и десетки здания, присвоени за военно настаняване.

Украйна организира по този начин наречените оформящи интервенции, с цел да сложи основите за своята атака, прекъсвайки съветските линии за доставки, унищожавайки хранилища за муниции и насочвайки се към инфраструктурата за гориво.

Като прибавим към това и известия за съветски вътрешни битки, с изключително напрежение сред наемническата група " Вагнер " и военното управление на Кремъл.

Малките облаги на Русия, изключително спрямо първичните амбициозни цели на Путин във войната, идват с голяма цена, унищожавайки фронтовите единици и оставяйки доста жива мощ гладна, както и  загуба на сериозно значим опит.

Бахмут към момента е в игра

Въпреки че " Вагнер " разгласи победа в източния град Бахмут и го върна назад на съветските сили, градът остава възпламенителна точка.

Падането на града е рядка облага за Русия, само че неотдавна украинските сили обявиха, че са постигнали стеснен прогрес в завладяването на земя на северозапад и югозапад.

Украйна може да употребява града, с цел да отслаби Русия другаде, като отклони нейните запаси, което по сходен метод може да е  задачата на набезите на руски дисиденти в родната им страна.

Въпреки че няма публични данни, ясно е, че завладяването на Бахмут е коствало голяма цена за Русия.

Разузнаването на НАТО пресмята, че за всеки украински боец, погубен при отбраната на Бахмут, съветските сили са изгубили минимум петима.

Украйна има нови оръжия на свое разположение

Украйна модернизира въоръжението си преди контранастъплението.

Обединеното кралство достави множество крилати ракети Storm Shadow на Украйна, давайки на страната нова дарба за нанасяне на удари с огромен обхват.

С обхват на пукотевица над 250 км, или 155 благи, това е малко по-малко от способността за обсег от 185 благи на армейските тактически ракетни системи земя-земя, създадени в Съединени американски щати, или ATACMS, които Украйна от дълго време желае.

Украйна също по този начин получи минимум две системи Patriot, една от Съединените щати и една от Германия, с цел да усъвършенства противовъздушната си защита, която преди този момент не е в положение да прихване по-модерни съветски ракети.

Доказвайки новата си мощност предишния месец, Украйна за първи път употребява създадена в Съединени американски щати система за противовъздушна защита Patriot, с цел да прихване съветска хиперзвукова ракета, отбелязвайки евентуално основен миг в спора.

В допълнение към военното съоръжение Съединени американски щати обявиха пакет от помощ от 1,2 милиарда $ (2.19 милиарда лева) за Украйна в поддръжка на започването на нейната контранастъпление.

Часовникът тиктака

Докога ще продължи интернационалната поддръжка за Украйна, виси въпросителна.

Изборите в Съединени американски щати през идната година се обрисуват и мненията, направени от Доналд Тръмп, сложиха опцията досегашната мощна поддръжка на Съединени американски щати за Украйна да завърши.

По време на среща Тръмп отхвърли да каже кой желае да завоюва спора, като вместо това съобщи, че желае " всички да спрат да умират “.

Колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-вероятно е раздялите да нарастват сред съдружниците на Украйна, нещо, което ще играе в интерес на Русия.

Ако войната приключи с договаряния или в задънена улица, Украйна ще желае превъзходство. Тя ще се стреми да реализира колкото се може повече облаги от контранастъплението, и то бързо. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР